Bezienswaardigheden in Italië

In Italië is zoveel te zien en te doen dat we een hele website zouden kunnen maken over de vele bezienswaardigheden en attracties die Italië rijk is. Als je alleen al kijkt naar een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden in Rome, de vele steden en dorpen die je alleen al in de regio Toscane vindt of de hotspots die je in Venetië kunt bewonderen, dan begrijp je dat het overzicht van Italiaanse bezienswaardigheden die we hieronder gepubliceerd hebben slechts een kleine greep is uit alles wat dit prachtige land te bieden heeft. Op onze pagina met Italië links zie je verwijzingen naar andere sites waarbij je per stad, streek of eiland kunt zien wat er te zien en te doen is.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Italië bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Italië.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Italië
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Italië via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Italië via Tiqets

De Dom van Milaan

De gotische Duomo Santa Maria Nascente kenmerkt het hart van de stad Milaan. Aan de Piazza del Duomo is het dan ook altijd een drukte van belang rondom dit symbool van Milaan. Menig toerist maakt hier een selfie met de dom op de achtergrond. Maar nog mooier is om die foto te maken op het dak van deze kathedraal.. Dit indrukwekkende stukje architectuur is afkomstig uit de veertiende eeuw. En pas in de twintigste eeuw werd ‘del Duomo’ als voltooid beschouwd. Een bijzonder detail zijn de vele torentjes waarop op elke punt een beeld prijkt. Het hoogste punt wordt gekenmerkt met het vergulde beeld van Madonna, een creatie uit 1774 van beeldhouwer Giuseppe Perego en goudsmid Giuseppe Bini. Het dak van de dom van Milaan is te voet, maar ook per lift te bereiken. Hiervoor dien je wel in het bezit te zijn van een geldige toegangskaart die je ter plaatse aan kunt schaffen. Het uitzicht vanaf hier is fenomenaal. Tevens zijn er rondleidingen met gids te boeken en kun je er het museum van de Dom van Milaan bezoeken.

Meer info over de Dom van Milaan

Dom van Milaan

Cinque Terre

Regelmatig kom je op instagram of pinterest foto’s tegen van Cinque Terre aan de Italiaanse kust. De kleurige gevels met op de achtergrond een groene heuvels combineren wonderlijk mooi met het helder blauwe water van de Middellandse Zee. Cinque Terre is een verzameling van vijf kleine dorpjes die aan de Italiaanse Rivièra liggen. Deze dorpen zijn: Corniglia, Manarola, Monterosso al Mare, Riomaggiore, Vernazza. Het bijzondere van Cinque Terre is het wandelpad wat hier doorheen loopt. Het hoogtepunt hiervan ligt aan de Via dell’Amore, het liefdespad. Symbolen over de liefde zijn dan ook op verschillende plaatsen zichtbaar. In de zijstraten van Cinque Terra zijn overigens erg leuke plekjes te ontdekken waar je heerlijk doorheen kunt slenteren. Sinds 1997 staat Cinque Terre geregistreerd als Unesco’s werelderfgoederen.

Meer info over Cinque Terre

Palazzi dei Rolli

In de charmante havenstad Genua wordt een groep paleizen gekenmerkt als ‘Palazzi dei Rolli’. Sinds jaar en dag verblijven hier vooraanstaande en prominente personen die de stad aandoen tijdens een staatsbezoek. Palazzi dei Rolli zijn ontstaan in de zestiende en zeventiende, waarna ze als voorbeeld diende voor de stedelijke ontwikkeling in Europa. De mooiste paleizen bevinden zich aan de Via Garibaldi, wat voorheen bekend stond als Strada Nuova. De paleizen zijn ook terug te zien op verschillende schilderijen van Pieter Paul Rubens, die duidelijk aangetrokken was tot dit deel van Italië.

Meer info over Palazzi dei Rolli

Palazzi dei Rolli

Pompeï

De Romeinse stad Pompeï is erg bijzonder te noemen. Pompeii is het een plek waar zeer veel historie te vinden is. Dankzij een vulkaanuitbarsting van de nabij gelegen Vesuvius in het jaar negenenzeventig na Christus, zijn er erg veel archeologische waardevolle materialen bewaard gebleven onder een dikke laag as en lava. Doordat er inmiddels verschillende opgravingen en restauraties zijn uitgevoerd, is er zelf een complete stad blootgelegd met badhuizen, amfitheaters, tempels en een Romeins forum. Ook zijn er vele skeletten gevonden van personen uit die tijd. Zij zijn waarschijnlijk door verstikking om het leven gekomen. Een derde deel van de oude stad die door Osci Campani werden gesticht, ligt nog altijd te wachten om ontdekt te worden. Als onderdeel van Unesco’s werelderfgoederen mag de plaats Pompeï jaarlijks miljoenen toeristen verwelkomen.

Meer info over Pompeï

Toren van Pisa

De ‘campanile’ oftewel de scheve klokkentoren van Pisa is wereldberoemd. Hoe de toren zo scheef is komen te staan is iets minder bekend. Als onderdeel van de Piazza dei Miracolli werd de toren tussen de twaalfde eeuw en veertiende eeuw gebouwd naar een idee van onder andere de Italiaanse bouwmeesters Giovanni di Simone en Giovanni Pisano. Het verzakken van de acht verdiepingen tellende klokkentoren is veroorzaakt door de zachte kleigrond waarop de fundering is geplaatst. Tijdens de bouw van de laatste verdiepingen is er al lichtjes gecorrigeerd naar de andere kant. Pas in de twintigste eeuw is het plan bedacht om de fundering in te spuiten met een mengsel van cement, water en enkele andere hulpstoffen. Op deze manier is het verder zakken van de toren van Pisa deels stopgezet. Als één van de meest populaire bezienswaardigheden van Italië, mag een bezoek aan de scheve toren van Pisa zeker niet ontbreken. De toren van Pisa staat direct naast de kathedraal van de stad, de Duomo Santa Maria.

Meer info over de Toren van Pisa

Toren van Pisa

De kanalen van Venetië

De stad Venetië, waar de wieg heeft gestaan van kunstschilder Titiaan, is zonder twijfel één van de meest romantische steden van Italië. Het charmante uiterlijk wordt vooral verkregen door de vele prachtige bouwwerken, kerken, bruggen en paleizen. Maar bovenal staat de stad Venetië bekend om de in grote aantallen aanwezige kanalen. Het dagelijkse leven speelt zich dan ook veelal af op, aan of rondom de vele kanalen van de stad. De levensslagader van Venetië is Canal Grande. Dit kanaal is verreweg het populairste kanaal van Venetië. Canal Grande voert je langs plekken als de zestiende eeuwse Rialtobrug, Palazzo dei Camerlenghi, het gouden huis Ca’ d’Oro, het barokpaleis Ca’ Rezonico en Palazzo Vendramin-Calergi. Voor een tocht door één van de kanalen van Venetië kun je kiezen tussen de traditionele gondels of de algemenere Vaporetto boot. Voor een traditionele zwarte gondel moet je vrij diep in de buidel tasten.

Venetië voert entreegeld in voor dagtoeristen die Venetië bezoeken, maar er niet overnachten. Je moet het entreegeld betalen voordat je Venetië of een van de kleinere eilanden van Venetië betreedt. Alles over de tarieven, hoe je kunt betalen en wie uitgesloten is van de betalingsverplichting lees je op 5 dingen die je moet weten over entreegeld voor Venetië.

De kanalen van Venetië

Pantheon

Het wereldberoemde Pantheon bevindt zich in de Italiaanse stad Rome. De voorganger van het huidige Pantheon werd zevenentwintig jaar voor Christus. gebouwd in opdracht van Marcus Vipsanius Agrippa. Na een grote brand liep de tempel echter grote schade op. Keizer Hadrianus liet vervolgens het huidige Pantheon bouwen in de tweede eeuw na Christus. Later in de geschiedenis kreeg het bijzondere bouwwerk een nieuwe bestemming, namelijk als de kerk Santa Maria dei Martiri. Paus Bonifatius IV heeft met dit besluit er persoonlijk voor gezorgd dat het Pantheon nooit is afgebroken. Het meest bijzondere van het Pantheon is koepel van ruim drieënveertig meter in doorsnede met daarin een rond gat. In het Latijns wordt dit oculus genoemd, wat oog betekent. Het zou de enige koepel met deze omvang ter wereld zijn, die gemaakt is van ongewapend beton. En het heeft al heel wat eeuwen doorstaan.

In het gratis te bezoeken Pantheon kun je het schilderwerk bewonderen van de kunstschilder Giovanni Paolo Pannini. In de huidige nissen stonden vroeger de beelden van verschillende goden. Uiteindelijk werd het Pantheon van Rome een begraafplaats voor belangrijke en invloedrijke personen. Zo bevindt zich hier ook het graf van de beroemde kunstenaar Rafaël.

Meer info over het Pantheon

Pantheon

Sint-Pieterbasiliek

De meest indrukwekkende katholieke kerk is onbetwist de Sint-Pieterbasiliek in Vaticaanstad. Kosten noch moeite zijn bespaard gebleven tijdens de bouw van deze barokke basiliek in de zestiende en zeventiende eeuw. Een bezoek aan de Sint-Pieterbasiliek zal voor altijd in je geheugen blijven hangen. De grootsheid en de decoratieve kunstwerken die je er kunt bewonderen zijn verbluffend mooi. Zeker gezien de tijd waarin het allemaal gemaakt is. Denk hierbij aan werken als Pieta van Michelangelo, de Tabernakel van Donatello en de Heilige Deur ‘Porta dei Sacramenti‘ van Venanzo Crocetti. Een eerste ontwerp voor de Sint-Pieterbasiliek was afkomstig van Donato Bramante. Helaas heeft hij van de bouw zelf niets meer meegekregen, aangezien hij overleed in 1514.

Voor het uiteindelijke ontwerp zijn verschillende bekende personen van invloed geweest. Denk hierbij aan Michelangelo Buonarroti, Leon Battista Alberti, Carlo Maderno en Gian Lorenzo Bernini. De laatst genoemde is tevens de ontwerper van het beroemde baldakijn. In de crypte van de Sint-Pieterbasiliek zijn de graven te vinden van verschillende pausen en direct onder de baldakijn ligt volgens paus Paulus VI de relieken van Sint-Pieter.

Sint-Pieterbasiliek

Duomo van Florence

De ‘Basilica di Santa Maria del Fiore’ is gelegen aan de Piazza del Duomo van de stad Florence. De in de volksmond bekende Duomo van Florence, trekt jaarlijks vele bezoekers. Hieronder bevinden zich ook enkele bedevaartgangers. Zij bezoeken de kathedraal van Florence, omdat hier de relikwieën van Zenobius van Florence zich zouden bevinden. Al tijdens de middeleeuwen heeft de kathedraal van Florence een grote invloed gehad op de bevolking. Voor het ontwerp werden de Florentijnse architecten Arnolfo di Lapo en Filippo Brunelleschi en uiteindelijk ook Giotto di Bondone ingeschakeld. Het meest bewonderenswaardige kunstwerken in de kathedraal van Florence zijn ‘La Divina Commedia’ van Dante Alighieri en Michelangelo’s ‘Laatste Oordeel’. Het streven was om de kathedraal mooier en groter te maken dan die in de populaire steden als Pisa en Siena. De met marmer bekleedde campanile naast de dom van Florence werd in de veertiende eeuw gebouwd. Na het betreden van ruim vierhonderd treden wordt je getrakteerd op een schitterend uitzicht over de regio.

Meer info over de Duomo van Florence

Duomo van Florence

Cascata delle Marmore

Behalve prachtige bouwwerken en beroemde steden, zijn er in Italië ook prachtige landschappen en natuurfenomenen te ontdekken. De Cascata delle Marmore waterval in de regio Umbrië is hier een uitstekend voorbeeld van. Eigenlijk mogen we niet spreken van een natuurfenomeen, aangezien de Cascate delle Marmore waterval is aangelegd door de mens. Aan het eind van de rivier Velino, nabij de plaats Marmore, klettert het water verdeeld over drie etages tientallen meters naar beneden. Met deze waterval wordt er meteen elektriciteit opgewekt. Het gebied rondom de waterval is tevens gevuld met een verscheidenheid aan biodiversiteit.

Comomeer

In de Noord-Italiaanse regio Lombardije zijn een aantal prachtige meren te ontdekken. Het Comomeer is er hier één van. Rondom het meren zijn enkele bergen te zien, zoals Monte Legnone, Monte San Primo en Monte Lariani. Deze bergen zijn behoorlijk uitdagen voor afwisselende wandelingen om klimtochten. Het meer is erg veel in trek als de temperatuur van Italië oploopt. Op erg warme dagen worden er in het Comomeer veel watersporten beoefend, geniet men op andere wijze vanuit verschillende plaatsen aan de oever. Bekende toeristische plaatsen aan het Comomeer zijn: Bellano, Varenna, Como, Cernobbio, Tremezzo, Menaggio, Gravedona en Erba. In het Comomeer ligt het eiland Isola Comacina. Behalve het Antiquarium Museum kun je hier ook de Romaanse St. Maria Magdalena kerk bezoeken. Verder zijn er nog wat huisjes van kunstenaars, een aantal archeologische opgravingen en kunstvormige workshops te volgen.

Meer info over het Comomeer

Comomeer

Sixtijnse Kapel

In Vaticaanstad zijn veel historische bezienswaardigheden te bewonderen. Zo ook de Sixtijnse kapel. In het boek van de Amerikaanse succesvolle schrijver Dan Brown ‘Het Bernini Mysterie’ spelen zich enkele passages af in de Sixtijnse kapel. En in de gelijknamige film kun je er zelfs beelden van zien. Tijdens een rondleiding en als onderdeel van de Vaticaanse Musea word je in de Sixtijnse kapel geacht om zo stil mogelijk te zijn. Op die manier kan iedereen op gepaste wijze genieten van de vele fresco’s van Michelangelo’s ‘Laatste Oordeel’. De muurschilderingen komen van de hand van onder andere Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio, Pietro Perugino en Cosimo Rosselli. Het kleurgebruik als wel de figuren zijn uitzonderlijk mooi te noemen. In deze belangrijke ruimte komen kardinalen samen bijeen wanneer er een nieuwe paus gekozen dient te worden. Bij een succesvol besluit komt er vervolgens witte rook uit de schoorsteen, die op het Sint-Pietersplein zichtbaar is. Wanneer er geen keuze gemaakt kan worden, betref het zwarte rook.

De Sixtijnse kapel werd in de vijftiende eeuw gebouwd in opdracht van paus Sixtus IV. Dit verklaart meteen de naam van de beroemde kapel.

HANDIG:
5 dingen die je moet weten over de Sixtijnse Kapel

Historisch Rome

Met een bezoek aan de hoofdstad Rome stap je eigenlijk terug in de tijd. De stad die op zeven heuvels is ontstaan na een ruzie tussen Romulus en Remus, is namelijk ingericht als groot openluchtmuseum. Met name in het centrum van de stad zijn er heel veel gebouwen te ontdekken die we allemaal wel kennen uit onze geschiedenisboeken. Denk hierbij aan het Colosseum, het Trevifontein, het Pantheon, de Engelenburcht en Forum Romanum. En dan is er ook nog de kleinste onafhankelijke staat ter wereld, Vaticaanstad. Deze zelfstandige stad ligt binnen de stadsgrenzen van Rome. Hiervandaan regeert de Paus als staatshoofd binnen het rooms-katholieke geloof. Vaticaanstad is een bezienswaardigheid op zich. Natuurlijk mag een bezoek aan de Sint-Pieterbasiliek, de Sixtijnse Kapel en het Vaticaan Museum niet ontbreken.

Meer info over Rome

Historisch Rome

Het Laatste Avondmaal

Het wereldberoemde schilderij ‘Het Laatste Avondmaal’ van Leonardo da Vinci hangt in de bruisende Italiaanse stad Milaan. Het schilderij uit de vijftiende eeuw is te bezichtigen in de kloosterkerk Santa Maria delle Grazie. ‘Het Laatste Avondmaal’ is in de vijftiende eeuw geschilderd op een muur in de refter van het Dominicaanse klooster. Al verschillende keren zijn er restauraties nodig geweest. Op het kunstwerk zie je Jezus met een aantal apostelen. De twaalf apostelen zouden verbeelden een reactie op een bericht van Jezus, waarin hij meldt dat één van hen hem heeft verraden. Om het schilderij in het echt te bewonderen, dien je vooraf een toegangskaartje te reserveren.

Meer info over Het Laatste Avondmaal

Teatro alla Scala

In de metropool Milaan kun je op verschillende manieren genieten van kunst en cultuur. Het Teatro alla Scala is één van de meest bekende theaters van de stad. Architect Giuseppe Piermarini kreeg via Maria Theresia van Oostenrijk. Het voormalige theater was verwoest door een brand in 1776 en kort daarop begon men met het nieuwe theater. Twee jaar later werd het theater ingehuldigd als ‘Nuovo Regio Ducal Teatro’ en wordt er een stuk gespeeld van Michele Mortellari.

Tegenwoordig is het Teatro alla Scala nog altijd erg populair. Dagelijks kun je in het theater, waar Verdi ooit zijn debuut maakte, genieten van topproducties uit binnen en buitenland. Vanuit de zaal of vanaf het balkon kun je genieten van de rijkdom om je heen en de voorstelling op de bühne. Want ook de inrichting van dit theater in Milaan is buitengewoon smaakvol te noemen.

Meer info over Teatro alla Scala

Teatro alla Scala

Murano

Ten noordoosten van Venetië, ligt de Italiaanse stad Murano. Murano is een groep van kleine eilanden die door middel van bruggen, kanalen en grachten met elkaar zijn verbonden. De stad is wereldberoemd geworden door de eeuwenoude ambacht van glaskunstenaars. Al in de dertiende eeuw werd deze ambacht vol overgave uitgevoerd. Het geheim van deze kunstenaars werd zo angstvallig afgeschermd, dat het voor de kunstenaars zelf vrijwel niet meer mogelijk was om zonder toestemming Murano te verlaten. Zij hadden hier een soort van vergunning voor nodig. In het Palazzo Giustinian kun je een bezoek brengen aan het in 1861 opgerichte glasmuseum van Murano. Op duidelijk wijze kun je kennismaken met de geschiedenis van Murano en het wereldberoemde Murano glas.

Ponte Vecchio

De inmiddels beroemde middeleeuwse brug Ponte Vecchio is gelegen in de Italiaanse stad Florence. De brug loopt over de rivier Arno. Ponte Vecchio werd omstreeks 1345 aangelegd en verving hiermee een houten exemplaar. De stenen Ponte Vecchio was voor lange tijd een plaats waar veel handel werd gedreven door slagers en leerlooiers. In de zestiende eeuw werd er een wedstrijd uitgeschreven voor het ontwerpen van een privé gang die boven de Ponte Vecchio gebouwd moest worden. De opdrachtgever hiervoor was Cosimo I de’ Medici, een telg uit de invloedrijke Medici familie. Middels deze gang (Vasari Corridor) konden zij ongestoord van Palazzo Vecchio naar Palazzo Pitti lopen, zonder zich tussen ‘de gewone’ mensen door te bewegen. De handel in vlees werd er verboden en een andere handel bloeide er op. De ruimtes op de brug werden ingericht door goudsmeden en juweliers. Een verwijzing hiernaar is het borstbeeld van goudsmid Benvenuto Cellini, die op de brug prijkt. Inmiddels zijn we een paar eeuwen verder, maar de Ponte Vecchio bestaat nog altijd. In de ruimtes waar voorheen edelsmeden hun koopwaar ontwikkelden, kun je tegenwoordig nog altijd verschillende juwelen kopen.

Meer info over Ponte Vecchio

Ponte Vecchio

Etna

Aan de oostzijde van het Italiaanse eiland Sicilië, ligt de vulkaan de Etna. De nog altijd actieve Edna bestaat deels uit een schildvulkaan en bovenaan uit een stratovulkaan. Deze laatste zorgt regelmatig voor explosieve uitbarstingen. Met een afmeting van ruim drie-en-dertighonderd meter hoogte en honderdveertig kilometer in omtrek, mag de Etna zich tevens de hoogste en grootste berg van het eiland Sicilië noemen. Als grootste toeristische attractie trekt Parco dell’Etna jaarlijks vele bezoekers vanuit de hele wereld. Onder leiding van een professionele gids is het mogelijk om de Etna op verschillende manieren te bezoeken. Zo is er een zonsondergang excursie, een meer daagse excursie en zelfs een wijntoer. In het bezoekerscentrum van Parco dell’Etna kunnen ze je er veel meer over vertellen.

Meer info over de Etna

Monte Baldo

De Italiaanse bergketen Monte Baldo ligt vlakbij het immer populaire Gardameer. Het gebied kenmerkt zich met groene heuvels, in de verte regelmatig besneeuwde bergtoppen, grillige rotsformaties en vloeiende valleien. Vaak grazen er koeien, die vervolgens melk produceren die gebruikt wordt voor de echte Mont Baldo kaas. Om het Monte Baldo gebied te verkennen hoef je niet per se uren lange wandelingen te maken. Je kunt namelijk ook vanuit Malcesine per kabelbaan naar de top. Binnen en kleine tien minuten legt de Malcesine Monte Baldo kabelbaan maar liefst zeventienhonderd meter af. Eenmaal bovenaan kun je op het terras genieten van een heerlijk drankje en een waanzinnig uitzicht. Bij het station Malcesine is tevens een ondergrondse parkeergarage aanwezig.

Meer info over de Monte Baldo

Monte Baldo

Piazza del Campo

Het ruim bemeten plein Piazza del Campo ligt in de Italiaanse stad Siena. Het schelpvormige plein is al sinds de middeleeuwen het middelpunt van belangstelling tijdens de jaarlijkse ‘Palio van Siena’. Deze vorm van paardenrace, die zowel in juli als in augustus wordt gestreden, is ontstaan rond 1200. De races werden gereden door edelen. Nu tegenwoordig bestaat dit feest nog steeds, maar zijn de edelen verwisseld door wel getrainde jockey’s. Aan het Piazza del Campo zijn imposante bouwwerken te ontdekken. Zo vind je hier het dertiende eeuws stadhuis, de klokkentoren ‘Torre del Mangia’ uit de veertiende eeuw, het fontein ‘Fonte Gaia’ uit de veertiende / vijftiende eeuw en de paleizen ‘Palazzo Chigi-Zondadari, Palazzo d’Elci en Palazzo Sansedoni’.

Parco Nazionale d'Abruzzo

Het prachtige landschap van Alto Sangro is uitgegroeid tot een volwaardig beschermd natuurgebied, wat tegenwoordig beter bekend staat als ‘Parco Nazionale d’Abruzzo. De bergketens Monti Marsicani zijn onderverdeeld in vier groepen: Monte Quiet, Monte Marcolano, Gruppo della Montagna Grande en Gruppo dei Monti della Meta. Het bergachtige landschap wordt afgewisseld met groene weides en waterstromen als Scerto Fondillo en meren als Lake Scanno. Parco Nazionale d’Abruzzo is tevens de habitat voor dieren als de lynx, de otter, salamanders, de Apennijnen wolf, beren, reeën en herten. Er zijn verschillende excursies waaraan je kunt deelnemen. Zo worden er tochten per paard, te voet, per fiets of per kano aangeboden. Tijdens de wintermaanden is het zelfs mogelijk of te skiën in de wintersportgebieden Pescasseroli en Scanno.

Meer info over het Parco Nazionale d’Abruzzo

Arena van Verona

De Noord-Italiaanse stad Verona is een bekende toeristische bestemming. Veel bezoekers worden aangetrokken door de hoeveelheid werelderfgoederen op de lijst van Unesco. Zo ook de Arena van Verona. Dit Romeinse amfitheater is bijzonder goed bewaard gebleven. De Arena werd namelijk al dertig jaar na Christus gebouwd. Per ongeluk werd de akoestiek van dit amfitheater in 1913 herontdekt. Een speler uit een musical besloot op deze plek zijn lied te oefenen en opnieuw werd er geschiedenis geschreven. Sindsdien wordt er in de zomer hét operafestival van Verona ‘Il Festival lirico areniano’ georganiseerd.

Meer info over de Arena van Verona

Arena van Verona