Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Italië op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Uitgebreide reisinformatie over Italië vind je terug op de vele Italië sites die je op het internet vindt. Een goede reisgids over Italië of één van de vakantiebestemmingen in Italië kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Bedieningsgeld en fooien

In Italië is het redelijk gebruikelijk om bedieningsgeld en/of een fooi te betalen in de horeca. Als je ergens gaat eten dan zijn er drie opties. De eerste is een vast bedrag per persoon aan bedieningsgeld (coperto). Dit bedrag is gemiddeld 1 tot soms wel 5 euro per persoon. Een andere mogelijkheid is een vast percentage aan bedieningsgeld. Deze vind je als ‘service charge’ terug op je rekening. De percentages die gebruikt worden lopen ook nogal uiteen. Tien procent is meestal het minimale en twintig procent is meestal het hoogste wat je zult aantreffen in steden zoals Rome of Milaan. Mocht er geen coperto of bedieningsgeld berekend worden, dan is een fooi van 10% gebruikelijk in de horeca. Als er al wel coperto of bedieningsgeld berekend is dan mag een fooi wel, maar hoeft het niet.

Op plekken waar je alleen maar wat drinkt zijn er twee opties: bedieningsgeld en/of fooi. Coperto is niet gebruikelijk als er alleen maar wat gedronken wordt.

Als je wat in een bar gaat drinken dan krijg je met een ander apart fenomeen te maken: verschillende prijzen binnen de bar. Bestel je aan de bar zelf dan betaal je lagere prijzen dan wanneer je je aan een tafeltje laat bedienen. De verschillen kunnen tot tientallen procenten oplopen. Je ziet in de steden vaak dat de Italianen aan de bar hun drankje staan te nuttigen terwijl toeristen vaak nietsvermoedend aan een tafeltje gaan zitten en daardoor een aanzienlijk hogere rekening krijgen.

Bedieningsgeld en fooien

Coronaregels in Italië

De coronapandemie is aan het afzwakken en reizen wordt steeds gemakkelijker. Je kunt gewoon naar Italië op vakantie. Wel kun je in Italië nog te maken krijgen met inreisvoorwaarden of coronaregels.  Kijk ook goed welke regels Italië hanteert voor reizigers. Hoe zit het met mensen die gevaccineerd zijn? Heb je een negatieve coronatest nodig? Gelden er lokaal beperken waar je rekening mee moet houden? Reisorganisatie TUI heeft deze informatie op een rijtje gezet:

>>> bekijk de actuele coronaregels voor Italië

Documenten

Om naar Italië te reizen heb je een geldig paspoort of een geldige Europese identiteitskaart nodig. Mocht je een paspoort van buiten de Europese Unie hebben dan geldt er mogelijk een visumplicht. Dit is dan een visum voor de Europese Unie en niet voor Italië alleen.
Vanwege het Schengen-verdrag zijn er normaal gesproken geen grenscontroles, maar luchtvaartmaatschappijen willen je vaak kunnen identificeren als je met het vliegtuig reist. Ook kun je in Italië of onderweg te maken krijgen met een politiecontrole waarbij je je moet kunnen identificeren. Hotels en appartementeigenaren vragen ook vaak om je ID bij het inchecken.

Douane

Binnen de Europese Unie is er in principe vrij vervoer van goederen. Daar zijn wel een paar uitzonderingen op. Het meenemen van drank, sigaretten, parfum en accijnsgoederen is mogelijk voor eigen gebruik. Binnen de Europese Unie wordt de grens gehanteerd van maar liefst 90 liter wijn, 10 liter sterke drank of 800 sigaretten. Het meenemen van drugs, dus ook softdrugs, is niet toegestaan. De liberale regels die we in Nederland omtrent drugs kennen zijn in Italië strenger.

Drinkwater

In Italië kun je vrijwel overal het kraanwater uitstekend drinken. Bacteriologisch zit het leidingwater prima in elkaar, tenzij er expliciet ‘Acqua non potabile’ vermeld staat bij een kraan. Wat je wel zult merken is dat er veel kalk in het leidingwater zit. Dat merk je vooral als je zelf water kookt om thee te zetten. Veel toeristen kiezen ervoor om water uit de fles te drinken. In de winkels zijn ze voorbereid op de vraag naar mineraalwater. Je kunt voor relatief lage prijzen flesjes of grotere flessen mineraalwater kopen, al dan niet gekoeld. In toeristengebieden betaal je op de terrasjes of in een restaurant vaak wel aanzienlijk hogere prijzen voor mineraalwater. Vaak verschillen deze prijzen niet veel van wat je voor een glas fris betaalt. Buiten de toeristische gebieden betaal je vaak aanzienlijk minder, maar dat geldt niet alleen voor het water.

Drinkwater

Elektriciteit

In Italië heeft men 230 volt wisselstroom. Dit is vergelijkbaar met Nederland. Wel kunnen er afwijkende stopcontacten gebruikt worden. Naast de standaard Europese stopcontacten kent men in Italië ook de driepins-stekkers en stopcontacten van type L. Onze stekkers passen daar meestal wel gewoon in. Vaak moet je wel wat harder doorduwen, omdat deze stopcontacten voor onze tweepinsstekkers wat aan de nauwe kant zijn.

Elektriciteit

Excursies & tickets regelen

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Italië bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Italië.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Italië
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Italië via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Italië via Tiqets

Feestdagen

In Italië viert men een aantal officiële feestdagen. Banken, kantoren en overheidsinstanties zijn dan in de regel gesloten.

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
25 april – Bevrijdingsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
2 juni – Feest van de Republiek
15 augustus – Maria Hemelvaart
1 november – Allerheiligen
8 december – Maria onbevlekte ontvangenis
25 december – Kerstmis
26 december – Heilige Stefanus

Mogelijk dat er lokaal ook nog regionale feestdagen gevierd worden waar je rekening mee moet houden.

Variabele feestdagen Italië:
Carnaval
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen
Pinksteren



Geld

Italië is één van de vele Europese landen waar met de euro betaald wordt. Als Nederlander of Belg hoef je daarom geen geld te wisselen als je naar Italië op vakantie gaat. Met een Nederlandse bankbas kun je normaalgesproken zonder enige problemen geld opnemen uit Italiaanse geldautomaten. Let er wel op dat het profiel van je bankpas op ‘Europa’ of ‘Wereld’ staat. Ook kun je in redelijk wat winkels met je pinpas betalen.

Betalen met de bekende creditcards kan op redelijk veel plekken, maar niet overal. Houd er rekening mee dat een kleine familie B&B op het platteland niet altijd creditcards accepteert. Zorg er daarom voor dat je voor de zekerheid ook altijd voldoende contant geld bij je hebt.

Internet

In Italië heb je op de meeste plekken een stabiel mobiel netwerk en zul je redelijk tot goed gebruik kunnen maken van mobiel internet. Op drukke plekken in de stad (denk aan beurzen of congressen) of in (vooral bergachtige) natuurgebieden kan de dekking minder zijn.
Wie kosten (of data van zijn/haar bundel) wil besparen die kan beter gebruik maken van internet via Wi-Fi. Ook in Italië zijn er steeds meer plekken waar je gratis gebruik kunt maken van draadloos internet.

Internet

Kleding

Italianen kleding zich over het algemeen goed. Ze lopen liever overdressed dan underdressed rond. In een land als Italië is het dan vaak ook vrij eenvoudig om toeristen er uit te pikken. Een gemiddelde Italiaans zal niet snel met een korte broek een restaurant binnenlopen of met een T-shirt aan een sjieke bar bezoeken. Je hoeft er in Italië niet als een Italiaan bij te lopen, maar je een beetje aanpassen aan de lokale kleedgewoontes is eigenlijk wel het minste wat je kunt doen. Toeristenkleding (jajajaja, jullie weten heus wel wat ik bedoel) is leuk voor overdag of op de camping, maar in de stad ’s avonds hoor je er wat meer gekleed bij te lopen.

Badkleding is voor aan het zwembad of op het strand. In je bikini of zwembroek een dorp of stad inlopen is ‘not done’.

Kleding

Roken

Wie wil roken die moet dat buiten doen. In openbare gebouwen, in restaurants, in bars en in clubs mag niet gerookt worden. Op de buitenterrassen is roken zelden een probleem. Op de meeste tafels staan de asbakken al klaar.

Taal

De officiële taal en de spreektaal is Italiaans. Als toerist kun je over het algemeen redelijk goed met Engels terecht. Dit geldt vooral in grote steden zoals Rome, Milaan, Venetië en Turijn. Houd er echter ook rekening mee dat niet iedere Italiaan Engels spreekt. Dat is vooral zo bij oudere mensen. Het is dan wel handig als je wat woordjes Italiaans spreekt.



Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland/België en Italië. De landen liggen in dezelfde tijdzone en hebben op dezelfde momenten zomertijd en wintertijd.

Veiligheid

Italië is een relatief veilig land. Toch zijn er wel wat factoren waar je rekening mee moet houden. Zo kunnen Italiaanse steden, net als andere West-Europese steden, het doelwit zijn van terroristen. De kans dat je in Rome getroffen wordt door een aanslag is net zo groot of klein als in Amsterdam of Barcelona.

Als toerist zul je eerder te maken hebben met dieven (zakkenrollers, inbrekers), oplichters of a-sociaal rijdende verkeersdeelnemers. Wees in het Italiaanse verkeer geducht op hardrijders die niet zelden ook andere verkeersregels aan hun laars lappen. In de steden moet je vooral de scooters in de gaten houden die je langs alle kanten kunnen passeren. Redelijk wat scooterrijders bewegen zich bij drukte kriskras door het verkeer. De Italianen zijn hier wel aardig aan gewend. Het verkeer in Italië kan, en dan vooral in de centra van grote steden, hectisch overkomen.

Toeristen zijn een gewilde prooien voor dieven. Ze slaan toe in metro’s, op markten en bij drukke toeristische attracties en bezienswaardigheden. Let op je spullen en maak de kans dat je slachtoffer wordt zo klein mogelijk.

Veiligheid

Voordringen

Italianen houden niet zo van netjes op hun beurt wachten. Dat zie je in het verkeer en dat merk je ook op plekken waar men normaal gesproken in de rij zou gaan staan. Een gemiddelde Italiaan schaamt zich er niet voor om te proberen voor te dringen. Daar kun je je als toerist heel erg druk om maken, je kunt echter ook accepteren dat dit bij de cultuur van het land hoort.