ItaliŽ | eten & drinken | typisch Italiaans | vakantie | bezienswaardigheden | musea | reizen | reisinfo | het weer | links

Musea in ItaliŽ

In een land waar historie, kunst en vormgeving drie belangrijke pijlers van de hedendaagse samenleving vormen zijn heel wat musea gevestigd die de moeite waard zijn. Op deze pagina omschrijven dan ook maar een fractie van de vele musea in ItaliŽ die je kunt bezoeken. We hebben een lijst gemaakt van Italiaanse musea die volgens ons de belangrijkste collecties van het land vertegenwoordigen, aangevuld met enkele musea die vanuit een ander perspectief toegevoegde waarde bieden op het gehele aanbod.

ItaliŽ bezienswaardigheden

Er is in ItaliŽ enorm veel te zien en te doen. De top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van ItaliŽ en een groot aantal Italiaanse bestemmingen op een rijtje gezet:
ItaliŽ bezienswaardigheden top 10

Galleria dell'Accademia

Vele bezoekers van de stad Florence slaan een uitstapje naar het beroemde museum ĎGalleria dellíAccademiaí niet af. In de galerie zijn namelijk de wereldberoemde sculpturen te bewonderen van Michelangelo, met als topper het beeld genaamd David. Andere verschillende meesterlijke werken in de Galleria dellíAccademia zijn afkomstig van Allessando Allori, Sandro Botticelli en vele anderen. Galleria dellíAccademia werd in de achttiende eeuw opgericht dankzij de inzet van groothertog Pietro Leopoldo.
Meer info: www.accademia.org

Egyptisch Museum in Turijn

In het onlangs opnieuw geopende Egyptische Museum (Museo Egizio di Torino) van Turijn kun je een bijzondere collectie Egyptische kunst en de Egyptische cultuur bewonderen. Zo zijn er zoín veertig sarcofagen tentoongesteld, kun je mummies van dichtbij bewonderen, zijn er replicaís van tempels opgesteld en er zijn verschillende frescoís uit de zevende eeuw. Maar er is nog heel veel meer te ontdekken. De collecties zijn verdeeld over vier verdiepingen en volgens een duidelijke route samengesteld.
Meer info: www.museoegizio.it

Santa Maria della Scala

In de Toscaanse stad Siena bevindt zich aan de Piazza del Duomo het voormalige ziekenhuis Santa Maria della Scala. Op deze plek werden zieken verzorgd, pelgrims opgevangen en zelf verstoten kinderen vonden hier een geborgen plekje. Volgens kenners zou dit zelfs het oudste ziekenhuis van Europa zijn geweest. Tegenwoordig is het ziekenhuis ingericht als museum. Je kunt er nu genieten van uitmuntende kunstwerken die afkomstig zijn van onder andere Pietro Lorenzetti, Simone Martini en Jacopo della Quercia.

Uffizi

Het meest bekende en tevens oudste museum van ItaliŽ is het Uffizi. Het kunstmuseum Galleria degli Uffizi is gelegen in de stad Florence aan de Piazzale degli Uffizi. De ruimtes waar omstreeks de zestiende eeuw vooral bestuursleden als Cosimo I deí Medici en later diens zoon Francesco I regeerden, zijn nu gevuld met een exceptionele historische collectie kunst. De Uffizi galerie werd al opgericht in de zestiende eeuw en was het toegankelijk voor een select publiek. Omstreeks de achttiende eeuw, werden de deuren voor het grote publiek geopend en was het Uffizi museum een feit. In de vele ruimtes van het Uffizi kun je nu genieten van kunstwerken als Ďde Geboorte van Venusí van Botticelli, ĎTondo Donií van Michelangelo, ĎVenus van Urbinoí van Titiaan en ĎBacchusí en ĎMedusaí van Caravaggio. Gezien de lange wachtrijen, is het verstandig om vooraf je kaartje te boeken.
Meer info: www.uffizi.com

Ferrari Museum

Menig autoliefhebber droomt er van om een bezoek te brengen aan het in 1990 geopende Museo Ferrari in Maranello. De bijzonder fraaie collectie Ferrariís in Galleria Ferrari bestaat uit een aantal Formule I exemplaren, een simulator, films, fotoís en vele gewonnen bekers. Middels een verbinding met een shuttle bus, kun je tevens het nieuwe Ferrari museum in de plaats Modena bezoeken. Museo Enzo Ferrari biedt tevens de mogelijkheid om een vijftien minuten durende race af te leggen op een echt circuit. Autodrome di Modena is hiermee een fantastische aanvulling op het museum en daarom zeker een bezoekje waard.
Meer info: http://musei.ferrari.com en www.autodromodimodena.it

Peggy Guggenheim Collection

Behalve in plaatsen als New York en Bilbao heeft ook de Italiaanse stad VenetiŽ een Guggenheim museum. Het Peggy Guggenheim Collection museum is gelegen op een prachtige locatie aan de Canal Grande. In dit Guggenheim Museum kun je genieten van allerlei Europese en Amerikaanse moderne kunst uit de twintigste eeuw. De collectie wat gehuisvest is in ĎPalazzo Vernier dei Leonií, werd samengesteld uit uiteenlopende kunstwerken die door de Amerikaanse Peggy Guggenheim en diens man, de kunstenaar Max Ernst zijn verzameld. Na haar overlijden in noord-Italiaanse stad Padua, werd hun woning ĎPalazzo Vernier dei Leonií opengesteld en in gebruik genomen als het Peggy Guggenheim Collection Museum. In het museum kun je allerlei kunst bewonderen zoals werken van Pablo Picasso, Piet Mondriaan, Salvador DalŪ, Max Ernst, Renť Magritte en Joan Mirů.
Meer info: www.guggenheim.org/venice

Pinacoteca di Brera

Verschillende wonderschone en historische kunstwerken worden in de bruisende stad Milaan in Pinacoteca di Brera tentoongesteld. Palazzo di Brera werd gebouwd rond de zeventiende eeuw en werd al vrij snel gebruikt voor allerlei culturele doeleinden. Zo heeft het bijvoorbeeld ook dienst gedaan als Academie voor Schone Kunsten. Nu vandaag kun je in Pinacoteca di Brera of zoals het ook wel wordt genoemd Brera Art Gallery, allerlei internationale kunst bewonderen die door de jaren heen zijn verzameld. De eerste initiatiefnemers hiervoor waren Bonaparte en Giuseppe Bossi, secretaris van de academie. Ondertussen kunnen we spreken van een behoorlijk indrukwekkende collectie kunst die verschillende episodes uit de geschiedenis vertolken.
Meer info: www.steden.net/italie/milaan/pinacoteca-di-brera

Musei Capitolini

In de stad Rome kun behoorlijk veel kunst en cultuur opsnuiven. Zo ook in Musei Capitolini, wat omstreeks 1471 werd opgericht dankzij donaties van Paus Sixtus IV. Dit archeologische kunst museum laat je kennismaken met beeltenissen van verschillende keizers, filosofen en mythologische figuren. Daarnaast worden er ook bouwwerken of onderdelen daarvan tentoongesteld, zoals delen van tempels en kolommen. Naast de gevestigde collectie, zijn er ook regelmatig wisselde collecties en andere tentoonstellingen te bewonderen.
Meer info: http://en.museicapitolini.org

Galleria Borghese

Het kunstmuseum Galleria Borghese is te bezoeken in de stad Rome. Het wereldberoemde museum is gelegen aan de Piazzale del Museo Borghese in het park Villa Borghese. Het park, wat zeker een bezoekje waard is, wordt veelal bezocht om het in de zeventiende eeuw opgerichte kunstmuseum Galleria Borghese. Veel van de bezoekers verwonderen zich over de bijzonder fraaie collectie renaissancekunst. Maar ook het gebouw en de neoclassicistische inrichting verdient zeker de aandacht. Voor liefhebbers zijn er rondleidingen te boeken, maar je kunt ook zelf met een audiogids op pad.
Meer info: www.galleriaborghese.it

Gallerie dell'Accademia (VenetiŽ)

Direct naast ťťn van de vier bruggen over de Canal Grande, bevindt zich de Gallerie dellíAccademia. Het kunstmuseum is gevestigd in een voormalige kerk en klooster, Santa Maria della Caritŗ. De kunstverzameling in Gallerie dellíAccademia betreft voornamelijk Venetiaanse kunst uit de periodes tussen de veertiende en achttiende eeuw. Bekende namen uit die tijd zijn bijvoorbeeld Titiaan, Giorgione, Giovanni Bellini en Pietro Longhi. Gallerie dellíAccademia
Meer info: www.gallerieaccademia.org

Vaticaanse Musea

In Vaticaanstad zijn een aantal Apostolische paleizen gebundeld onder de noemer Vaticaanse Musea. Onder de musea bevinden zich de Sixtijnse Kapel, het Pio-Clementino museum, het Egiziano museum en Museo del Tesoro di San Pietro. De uitmuntende collectie kunst is verkregen middels aankopen en schenkingen. Maar zeker ook door roof. Een wandeling langs de vele kostbaarheden uit de geschiedenis roept dan ook misschien gemengde gevoelens op. Desalniettemin is het bijzonder om eens een kijkje te nemen in dit religieuze hart van de rooms-katholieke samenleving. Wie de het boek Angels & Demons van Dan Brown heeft gelezen, zal zeker smullen van bezienswaardigheden als het ĎLaatste Oordeelí, frescoís van RafaŽl en natuurlijk de Sint-Pietersbasiliek. Voor een bezoek aan de Vaticaanse Musea is het raadzaam om vooraf je kaartjes te reserveren. Je bespaart hiermee een hoop tijd die je waarschijnlijk hard nodig hebt om alles te kunnen zien.
Meer info: www.top10bezienswaardigheden.nl/vaticaanstad/

Palazzo Vecchio

In de cultuurstad Florence kun je meerdere boeiende musea bezoeken. Palazzo Vecchio mag hierin zeker niet ontbreken. Als symbool van de overheid heeft het zeker naam gemaakt, maar nu tegenwoordig beleeft het meer bekendheid als museum. De geschiedenis van Palazzo Vecchio gaat behoorlijk ver terug in de tijd. Met namen als Palazzo della Signoria of Palazzo del Popolo heeft het al heel wat jaren furore gemaakt. Al in de dertiende eeuw werd er begonnen met de bouw onder leiding van de Florentijnse architect Arnolfo di Lapo, die vervolgens ook verantwoordelijk is voor de kathedraal ĎBasilica di Santa Maria del Fioreí. Palazzo Vecchio, gelegen aan Piazza della Signoria, is een museum met veel oude kunst, prachtige versierde zalen, sculpturen, historische portretten en indrukwekkende plafondbeschilderingen.
Meer info: http://museicivicifiorentini.comune.fi.it/palazzovecchio

Nationaal Archeologisch Museum van Napels

Het Italiaanse ĎMuseo Archeologico Nazionale di Napolií wordt gezien als ťťn van de belangrijkste musea van het land en misschien zelfs wel van de wereld. Onder de collecties bevinden zich namelijk een behoorlijk zeldzame collectie sculpturen uit de zestiende eeuw, die toebehoorde aan de adellijke familie Farnese. Deze zijn gevonden tijdens diverse opgravingen bij de thermen van Caracalla in Rome. Andere bijzondere bezienswaardigheden van het Nationaal Archeologische Museum van Napels zijn verschillende vondsten uit steden als PompeÔ en de aan de kust gelegen plaats Herculaneum. Het museum is verdeeld in zoín zesentwintig themaís die je overzicht bieden over een lange geschiedenis.
Meer info: http://cir.campania.beniculturali.it/museoarcheologiconazionale

Palazzo Pitti

De voormalige residentie van de adellijke welgestelde familie Pitti in Florence, is tegenwoordig ingericht als museum. Palazzo Pitti stamt uit de vijftiende eeuw, waarin het werd ontworpen door Filippo Brunelleschi. Later hebben andere invloedrijke families het paleis in handen gekregen, namelijk de familie Medici en uiteindelijk de Italiaanse koninklijke familie. De zalen van Palazzo Pitti zijn gevuld met allerlei kostbare kunstschatten. Denk hierbij aan schilderijen, kostuums, zilverwerken en verschillende historische meubelstukken. Met name de ĎAppartementi Monumentalií, waar de familie Medici verbleef, zijn erg smaakvol ingericht.
Meer info: www.bijzondereplaatsen.nl/italie/palazzo-pitti.htm


 

Andere bezienswaardigheden

Deze pagina beperkt zich tot de musea die ItaliŽ telt. Andere bezienswaardigheden van ItaliŽ zijn terug te vinden op de pagina bezienswaardigheden.

Steden, meren en streken in ItaliŽ

Wij hebben naast deze site ook nog een aantal 'voor beginners' websites over Italiaanse bestemmingen:
Bologna voor beginners

Comomeer voor beginners
Florence voor beginners
Gardameer voor beginners
Lago Maggiore voor beginners
Milaan voor beginners

Pisa voor beginners
Rome voor beginners
SiciliŽ voor beginners
Toscane voor beginners
Turijn voor beginners
VenetiŽ voor beginners

Verona voor beginners

Meer info over ItaliŽ

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over ItaliŽ:
ItaliŽ informatie

ItaliŽ informatie
ItaliŽ top 10
bijzondere plaatsen in ItaliŽ

mooiste dorpjes van ItaliŽ
steden in ItaliŽ
ItaliŽ nieuws & tips

ItaliŽ weer & klimaat
ItaliŽ zonkalender

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy