Reizen naar Italië

Er zijn verschillende manieren om vanuit Nederland naar Italië te reizen. De auto geniet vooral de voorkeur voor de langere vakanties richting Italiaanse bestemmingen. Het vliegtuig wint daar steeds meer terrein vanwege de relatief lage reiskosten en de drukte die je op de wegen richting Italië ontwijkt. Voor kortere reizen naar Italië, en dan met name de stedentrips, is het vliegtuig het populairste vervoersmiddel. De trein is populairder aan het worden. In absolute aantallen blijft de trein wel een stuk minder populair dan de auto en het vliegtuig. Wat je vooral ziet is dat zakenreizigers die een meerdaagse trip naar Italië vaker kiezen voor de trein. Het is ‘groener’ dan het vliegtuig en onderweg kun je je tijd prima benutten om te werken.Met de auto naar Italië reizen

Ongeveer de helft van de Nederlandse toeristen reist met de auto naar Italië. Als je vanaf de centraal in Nederland gelegen stad Utrecht gaat meten dan ben je minstens ongeveer 950 tot 1000 kilometer onderweg voordat je met de auto, motor of camper in het noorden van Italië staat. Dat betekent in theorie een reistijd van ongeveer tien uur exclusief stops om te tanken, eten, drinken en rusten. Als je naar het noorden van Italië rijdt dan kun je dat bij normale verkeersomstandigheden prima in één dag doen. Als het drukker is, bijvoorbeeld omdat er sprake is van vakantieperiodes of feestdagen, dan kan de reistijd flink oplopen. Vooral tijdens de weekeindes in juli en augustus kan het erg druk worden op de Europese autoroutes. Ook de wegen van en richting Italië hebben daar duidelijk onder te lijden. Dat komt vooral door de beperkte capaciteit van de tunnels en passen die je in Oostenrijk en Zwitserland moet gebruiken om richting Italië te reizen. Een alternatief is om via Frankrijk te rijden, maar daar deel je de Franse ‘péage’ met vakantiegangers richting het zuiden van Frankrijk, de Spaanse costa’s en zelfs naar Portugal en Marokko. Eigenlijk is de drukte in de zomer amper te ontkomen.

Ga je dieper Italië in dan loopt de afstand en de reistijd op. Als je richting Toscane wilt rijden dan moet je vanaf Utrecht ongeveer 1300 tot 1400 kilometer rijden. De theoretische 13 tot 14 uur die daar voor staan haal je zelden. Daardoor moet je deze afstand eigenlijk al over twee dagen verdelen. Als je naar de Italiaanse regio Puglia wilt rijden dan komt de teller al op ongeveer tweeduizend kilometer te staan. Is het eiland Sicilië je vakantiedoel dan zit je al snel aan de 2400 tot 2500 kilometer. Dat is een flinke afstand, zeker als het druk is op de weg.

Als je een berekening van de reiskosten gaat maken dan moet je naast de brandstofkosten ook de tol meerekenen. Voor Zwitserland en Oostenrijk betaal je tol via tolvignetten die je aan moet schaffen. Voor Zwitserland is dat een jaarvignet. De tolvignetten voor Oostenrijk kun je voor tien dagen, twee maanden of een jaar aanschaffen. In Italië betaal je tol op de tolwegen. Dat doe je op basis van de afstand die je rijdt. Datzelfde geldt voor Frankrijk als je besluit om via de Franse autosnelwegen naar Italië te rijden.

Met de auto naar Italië reizen

Zona traffico limitado

Een onverwachte en soms hoge kostenpost voor toeristen die met de auto naar Italië reizen zijn boetes die gegeven worden door in niet-toegestane gebieden te rijden. In steeds meer steden in Italië is er een ‘Zona traffico limitato‘ ingesteld. Dit wordt door middel van borden aangegeven.. Als toerist ben je niet altijd goed op de hoogte welke steden een ‘Zona traffico limitato’ kennen en waar die gebieden exact beginnen. Rijd je een straat in waar je ineens zo’n bord ziet en je kunt niet meer omdraaien of afslaan, dan ben je al de pineut. Er worden vooral automatische camera’s ingezet die iedere keer registeren als je zo’n gelimiteerde verkeerszone binnenrijdt. Voor iedere keer kun je een boete krijgen. Rondjes rijden in dergelijke steden kan daardoor soms een opeenstapeling van boetes opleveren.

Je mag zo’n ZLT (Zona traffico limitato) wel in als je in een hotel verblijft dat binnen die zone ligt. Het hotel moet dan jouw kenteken doorgeven aan de autoriteiten. Populaire steden zoals Milaan, Verona, Florence en Pisa hebben een ZLT.

Zona traffico limitato

Vliegen naar Italië

De hemelsbrede afstand vanaf Amsterdam naar Italië ligt tussen de 800 en 1900 kilometer. Dat betekent dat je met de hedendaagse vliegtuigen en vliegroutes in iets meer dan een uur tot ongeveer 2,5 uur naar de verschillende Italiaanse luchthavens kunt vliegen vanuit Amsterdam Schiphol Airport. Er worden ook vluchten aangeboden vanaf regionale luchthavens zoals Rotterdam/Den Haag en Eindhoven naar een aantal Italiaanse bestemmingen.

Verschillende Italiaanse luchthavens zijn rechtstreeks vanuit Nederland bereikbaar, zoals Rome, Milaan, Pisa, Verona, Napels, Bologna en Venetië. Nederlandse maatschappijen die redelijk wat verbindingen tussen Nederland en Italië onderhouden zijn KLM en Transavia. Daarnaast zijn prijsvechters Ryanair en Easyjet ook actief met vluchten naar Italië.

Retourtickets naar Italië koop je vaak al voor prijzen onder de honderd euro voor een retourtje. Zaken als ruimbagage, stoelreserveringen en maaltijden zitten dan meestal niet inbegrepen. Om de goedkoopste vliegtickets naar Italië te boeken is op tijd reserveren vaak de beste optie. Het aantal goedkope stoelen is meestal beperkt per vlucht. Als die verkocht zijn dan kom je automatisch bij hogere ticketprijzen uit.

Vliegen naar Italië

Auto huren in Italië

Als je naar Italië vliegt dan heb je ter plekke verschillende manieren om op je eindbestemming te komen. Vaak zijn er goede opties met het openbaar vervoer en anders zijn er altijd nog taxi’s. Als je een pakketreis geboekt hebt dan zit het transport ter plaatse naar de accommodatie mogelijk al inbegrepen. Dat moet je terug kunnen vinden in je boekingsbevestiging.

Als je zoveel mogelijk van Italië wilt zien en alle vrijheid wilt hebben qua vervoer, dan huur je een auto. Met een huurauto kun je gaan en staan waar je wilt. Als je een rondreis door Italië wilt maken kun je bijna niet om een auto heen, tenzij je reist tussen plaatsen die goede verbindingen met de trein of eventueel bus hebben.

Het vooraf reserveren van een huurauto is vrijwel altijd voordeliger dan ter plaatse in Italië een auto huren. Voor de drukkere periodes, met name in de zomermaanden, is de vraag naar auto’s soms hoger dan het aanbod. Dat drijft de prijzen op en je hebt zelfs kans dat je amper keuze uit huurauto’s hebt. Op tijd even een auto regelen is daarom ons advies. Als je een auto gaat huren in Italië dan zul je zien dat de vanaf-prijzen soms erg laag zijn. Let wel goed op wat er wel en niet inbegrepen is. Als de verzekering niet inbegrepen is of een zeer beperkte dekking heeft, dan kun je uiteindelijk met het upgraden van de dekking of het afsluiten van de verzekering ineens veel meer kwijt zijn dan je eigenlijk dacht te moeten betalen.

Een veel geziene ’truc’ om de huurprijs op te voeren is het verplicht af laten nemen van een volle tank brandstof. Ten eerste betaal je veel te veel geld per liter, vaak wel een kwart meer dan aan de pomp, en ten tweede krijg je een tank nooit exact leeg gereden. Kassa voor de autoverhuurder! Andere foefjes zijn onvermelde toeslagen, waar je soms niet omheen kunt. Let in het geval van Italië vooral op soms flinke toelagen voor het ophalen of inleveren van de auto buiten kantooruren.

Wij kiezen zelf meestal voor ‘auto huren zonder zorgen’ via Sunny Cars. Bij hen heb je altijd een auto met volledige verzekering en geen eigen risico. Ze werken samen met lokale bonafide verhuurders die een goede reputatie hebben.

Zoek een huurauto in Italië via Sunny Cars

Easyterra is een andere autoverhuursite die veel gebruikt wordt voor huurauto’s. Hier worden de huurauto’s van verschillende autoverhuurders aangeboden. Je kiest zelf voor hoeveel zekerheid en voor welke voorwaarden je wilt gaan. Wil je goedkoop huren, dan kan dat. Wil je meer opties, dan kan dat ook. Easyterra staat bekend om de keuzevrijheid die ze bieden.

Zoek een huurauto via Easyterra

Met de trein naar Italië

Italië is prima via het spoor te bereiken. Vanuit Nederland zijn er meerdere efficiënte treinroutes richting diverse steden in Italië. Met name de treinstations in het noorden van het land hebben goede treinverbindingen met Nederland. Denk hierbij aan Milaan, Turijn, Trento en Bolzano. Via de internationale site van de NS kun je gemakkelijk treinroutes uitzoeken en desgewenst direct online boeken. De prijzen kunnen erg uiteenlopen. Het moment van boeken, de data waarop je wilt reizen en de reisklasse zijn van grote invloed op de uiteindelijke prijs van je treinreis naar Italië.

Bekijk treinreizen naar Italië bij NS International

Met de trein naar Italië