Typisch Italiaans

Als jij aan Italië denkt, wat komt er dan allemaal bij je op? De grote families die elke zondag samen bij mama lunchen? De goedgeklede mannen en knap gekapte vrouwen die ‘s avonds uitgebreid dineren met verse pasta en een glaasje wijn? Italië is niet alleen het land van de rijke Romeinse geschiedenis en het Vaticaan. Het is een favoriete vakantiebestemming van vele Europeanen en dat heeft natuurlijk zijn redenen!
Gevoel voor design

Als je mooie spullen in je huis wilt hebben dan kom je al heel snel bij Italiaanse producten uit. Voor Italianen is schoonheid vaak belangrijker dan ergonomie, kwaliteit of duurzaamheid. Dat betekent niet dat Italiaanse producten kwalitatief niet goed zijn of per definitie slechter zijn dan vergelijkbare spullen uit andere landen. Als je het hebt over Italiaans design dan moet je onder andere denken aan espressoapparaten, keukenmachines, accessoires en vooral meubels. Wie echt iets moois in huis wil halen die komt meestal bij Italiaanse producten uit.

Auto's

Wat we hierboven geschreven hebben over meubels en apparaten, geldt zeker ook voor auto’s. Bij Italiaanse auto’s is design een belangrijk onderdeel van het ontwikkelproces. De Italiaanse autoindustrie heeft een groot aantal fraaie automerken voortgebracht, waar een groot aantal helaas weer verdwenen is. Het bekendste Italiaanse automerk is Fiat. Zij zijn vooral gespecialiseerd in kleinere stadsauto’s. Het fraaiste voorbeeld hiervan is de Fiat 500, die als icoon van de Italiaanse autoindustrie beschouwd mag worden.

Zustermerk Alfa Romeo is een ander goed voorbeeld van een roemrucht Italiaans merk. Alfa Romeo staat bekend als een sportief automerk. De uiteenlopende modellen kenmerken zich door een eigenzinnig ontwerp. Een Alfa lijkt zelden op andere automerken. Die keuze zorgt ervoor dat het merk een zeer trouwe schare aan fans heeft.

Italië kent meerdere geweldige fabrikanten van sportauto’s. Ferrari is daar vrijwel zeker de bekendste van. Dit door Enzo Ferrari opgerichte automerk is wereldwijd een begrip, zowel in de autosport als in het maken van straatmodellen voor de meer gefortuneerde clientèle. Ferrari is één van de weinige overgebleven zelfstandige sportautomerken ter wereld. Concurrent Lamborghini heeft zijn zelfstandigheid verloren. Sinds 1998 is Lamborghini in handen van Audi, dat op zijn beurt weer onderdeel is van Volkswagen. Puristen menen dat Lamborghini hierdoor geen echt Italiaans merk meer is, maar dat ze sportievere Audi’s produceren. Verschillende onderdelen worden ook gebruikt in Audi’s.

Het laatste automerk dat we willen noemen is Maserati. Van oorsprong is maken ze sportieve luxe auto’s. Vroeger waren dat vooral volbloed coupés. Het veranderen van de automarkt heeft ervoor gezorgd dat Maserati zich daaraan aan heeft moeten passen. Dat betekent dat er uit de fabriek tegenwoordig vrij veel sedans en SUV’s van de band rollen. Natuurlijk wel met de sportieve inslag die men van Maserati gewend is en voorzien van prachtige carrosserieën zoals dat een Italiaans merk betaamt.

Maserati

Italiaanse mode

Italië is al eeuwenlang verweven met de mode en de vele Italiaanse modehuizen bepalen al jarenlang de modetrends mee. Van de Romeinse klassieke gewaden die de wereld rond gingen tot de ambachtslui die wol, fluweel en leer van erg hoge kwaliteit creëerden. Uit die rijke modegeschiedenis groeide de expertise en de status van de Italiaanse kleermakers, couturiers en schoenontwerpers. Tot op de dag van vandaag staan de Italiaanse modehuizen gekend voor hun unieke stijl en materialen van hoge kwaliteit. Versace, Armani, Prada, Gucci, Roberto Cavalli, Valentino, Dolce & Gabbana, … Wie aan mode en fashion denkt, denkt aan deze Italiaanse mode ontwerpers. Zij ontwerpen zowel ready-to-wear collecties als indrukwekkende catwalk creaties die tentoongesteld worden tijdens de Fashion Week van Milaan, een van de belangrijkste evenementen in de modewereld.

En omdat Italië zo’n rijke modegeschiedenis kent, mag het dan ook niet verwonderen dat Italianen niet zomaar wat kleren aantrekken. Ze gaan prat op hun stijlvolle looks en zullen altijd extra aandacht besteden aan hun outfits. Het cliché van de modebewuste Italiaan is dan ook gewoon waar!

Cultuur

Wist je dat Italië meer UNESCO Werelderfgoedsites heeft dan elk ander land ter wereld? Door eeuwenlang een belangrijke rol te spelen in de geschiedenis, heeft het land dan ook een indrukwekkend cultureel erfgoed opgebouwd. Te beginnen met architecturale pracht uit de Romeinse tijd, de Renaissance en barok en later het neoclassicisme. Denk maar aan het Colosseum, de Kathedraal van Florence, de Sint-Pieterskathedraal en de toren van Pisa!

Op kunstgebied kan niemand rond Michelangelo, Bernini en Leonardo da Vinci heen. Dat is dan wel de gouden top drie, maar we zouden nog zoveel meer beeldhouwers en schilders kunnen opnoemen die je vast en zeker niet onbekend in de oren zullen klinken. Maar laten we nu even overschakelen naar het geschreven woord – want ook daar heeft Italië zijn rol gespeeld. Van de vroegst overgeleverde geschiedeniswerken van de Italiaanse Plinius, Ovid en Livy via poëzie van Sint-Franciscus van Assisi tot literatuur van Dante Alighieri, Boccaccio, Niccolo Machiavelli, Umberto Eco, … Ook hier gaan we op tijd moeten stoppen.

En laten we ook theater niet vergeten! Dat ging veel verder dan het “brood en spelen” in de arena’s van het oude Rome. Italië kende in zelfs al in die tijd vele succesvolle theatermakers zoals de komedies van Plautus of de tragedies van Seneca. In de 16de eeuw ontstaat de Commedia dell’arte, een soort van improvisatietheater dat vandaag nog steeds leeft.

Wat muziek betreft kunnen we ook niet om Italië heen. Klassieke componisten zoals Vivaldi, Paganini, Verdi en Puccini klinken je vast wel bekend in de oren. Italië was namelijk ook de geboorteplaats van opera en kent ook een aantal wereldberoemde opera zangers zoals Luciano Pavarotti. En van daar gaan we naar de filmmuziek met Ennio Morricone, een van de bekendste componisten van filmmuziek ter wereld. Hij schreef voor meer dan 500 films en tv-series!

Vespa

Nog zo’n iconisch beeld van Italië is dat van de Vespa. Piaggio, het bedrijf dat deze scooters en brommers maakt, was tot de tweede wereldoorlog een fabrikant van vliegtuigen. Ze gebruikten dan ook veel vliegtuigonderdelen voor hun iconische scooters. Na de oorlog was de vraag voor kleine, betaalbare voertuigen zo groot dat deze scooter al snel enorm populair werd en uitgroeide tot een merk. De 2.500 verkochte Vespa’s in 1947 waren er al meer dan 60.000 in 1950. 6 jaar later, in 1956, waren dat er 1 miljoen en zelfs 2 miljoen tegen 1960! Ondertussen is Vespa veel meer dan een scooter die gebruikt wordt in grote steden waar gebrek aan parking is – daar kunnen andere scooters en brommers natuurlijk ook voor dienen. Vespa scooters zien er namelijk duidelijk anders uit dan andere scooters en worden daarom verkozen als fashion statement. Ze zijn hip, jong en erg Italiaans.

Vespa

Liefde voor eten

Italië is een gastronomisch land bij uitstek en de Italiaanse keuken wordt over heel de wereld gesmaakt. Italiaanse restaurants hebben overal succes met heerlijke pasta’s, vergezeld van een goed glas wijn. Daarnaast vinden we er ook veel vis, fruit en groenten terug, maar dan wel simpel en eenvoudig bereid. Italiaanse gerechten bevatten vaak niet meer dan 5 gerechten. Denk bijvoorbeeld aan pasta pesto, bij ons zal zo’n bord al snel opgevuld worden met champignons, kip en een hoop kruiden ter afwerking. Maar een echt Italiaans bord pasta pesto zal enkel en alleen pasta en pesto bevatten. Maar dan wel zelfgemaakte pasta en pesto van hoge kwaliteit. Daarnaast zijn Italianen ook gek op koffie. Maar om een latte moet je niet vragen, Italianen drinken hun espresso zwart, sterk en in kleine kopjes. En voor het dessert vallen Italianen natuurlijk terug op hun wereldberoemde gelato ijs of tiramisu.

Handgebaren

Wie een Italiaan wil nadoen, zal al snel zijn handen bovenhalen en daarmee gesticuleren. De handen naar boven gedraaid, vingers gesloten en vingertoppen tegen de duimen gedrukt. Deze overbekende houding is typisch Italiaans en vraagt om meer uitleg. Wanneer iets niet duidelijk is, of wanneer een Italiaan niet zeker weet wat je juist wilt, zal hij dit gebaar gebruiken. Daarnaast gebruiken ze nog een hoop andere gebaren, want voor Italianen is de lichaamstaal erg belangrijk. Ze spreken niet alleen met hun woorden, maar benadrukken wat ze zeggen met hun handen. Als ze je iets willen vragen, zullen ze bijvoorbeeld hun twee handpalmen tegen elkaar drukken in een bid-gebaar. Om aan te geven dat het iets erg goed of mooi is gaan ze hun vingertoppen kussen en over hun buik wrijven zegt dat het eten lekker is. Let dus op de handen wanneer je met Italianen praat!Hechte familiebanden

Moeders en grootmoeders worden door Italianen de lucht in geprezen omdat ze de familie bij elkaar houden. Familie is namelijk heel erg belangrijk voor Italianen en dan hebben we het niet alleen over het gezien, maar de volledige uitgebreide familie, nonkels, tantes, neven en nichten en zelfs achterneven en -nichten inbegrepen. Ook grootouders blijven nauw betrokken in het familieleven en zij letten vaak op de kinderen voor en na school. Respect voor ouders en grootouders is dan ook erg belangrijk en wordt van jongs af aan benadrukt. Deze families komen ook regelmatig samen met z’n allen, denk aan lunches en diners bij de grootouders elk weekend en luidruchtige samenkomsten op de vele pleinen die Italië rijk is.

Vieren van naamdagen

De machtszetel van de paus, het Vaticaan, bevindt zich in de hoofdstad van Italië en het zal je dan ook niet verbazen dat religie een belangrijke rol speelt in het dagelijkse Italiaanse leven. Dat merk je bijvoorbeeld aan het feit dat ze niet alleen hun eigen verjaardag vieren, maar ook hun naamdag, of Onomastico in het Italiaans. Dat is de dag van de heilige die hun naam deelt (of waarnaar ze vernoemd zijn). 26 juli is bijvoorbeeld de dag van de Heilige Sint Anna, dus elke Italiaanse die Anna heet zal dan ook haar naamdag vieren. Valentino en Valentina zullen hun naamdag vieren op 14 februari, de dag van de heilige Valentino. In Centraal- en Zuid-Italië wordt deze dag nog gevierd door de meeste mensen, en het is vooral ook een goede reden om nog eens samen te komen met vrienden en familie.

Italiaans temperament

Het cliché van kleine Italianen met donker haar is ondertussen dan wel voorbijgestreefd, er zijn nog steeds een aantal karakteristieken die alle Italianen eigen lijken te zijn. Ze spreken bijvoorbeeld vaak nogal luid. Dat komt omdat ze opgroeien in grote, gezellige families en daar leren luid te spreken om boven het lawaai gehoord te kunnen worden. Ze nemen het ook niet zo nauw met stiptheid want spontaneïteit is veel belangrijker. Er wordt vaak gelachen dat het enige wat op tijd begint in Italië de voetbalmatchen zijn. Daarnaast nemen ze het ook niet altijd zo nauw met de regels en discussies om onder problemen uit te komen blijken vaak effectief. Ook in het verkeer wordt dit Italiaanse temperament zichtbaar. Italianen lappen verkeersregels links en rechts aan hun laars en houden ervan om van in de auto te gesticuleren naar andere chauffeurs die hen in de weg zitten. Tel daarbij op dat Italianen parkeren waar en wanneer ze willen en weigeren het openbaar vervoer te gebruiken, en dan kom je uit bij grote files en passionele chauffeurs die continu naar elkaar roepen van in de auto. Voor buitenlanders kan het Italiaanse verkeer nogal een uitdaging zijn. Wij raden aan om het rustig aan te doen, goed rond je te kijken en niet te vertrouwen op de verkeersregels, want die volgen Italianen niet.