Het weer in Italië

Als je ziet hoe langgerekt Italië is en hoe verschillend het landschap is, dan kun je je voorstellen dat er geen sprake is van een uniform klimaat van Italië. Een redelijk groot deel van Italië heeft een vrij warm en aangenaam mediterraan klimaat, dat officieel aangeduid wordt als een mediterraan klimaat (type Csa volgens de klimaatclassificatie van Köppen). In het noordelijke deel van Italië is er echter sprake van een aantal andere klimaatsoorten. Deze lopen uiteen van de relatief milde zeeklimaten (warm en gematigd zeeklimaat) tot aan een hooggebergteklimaat op de hoogste pieken van de bergen.



Het onvoorspelbare noorden

In het noorden van Italië zijn er verschillende elementen die invloed uitoefenen op het weer. De zuidelijkere ligging zorgt er voor dat de zon een stukje sterker is dan in Nederland. In potentie is er dan sprake van warmer weer. De grote spelbreker voor grote delen van Noord-Italië is echter de aanwezigheid van gebergtes. De bergen zorgen ervoor dat gebieden met regen in Noord-Italië kunnen blijven hangen en daar kunnen uitregenen. Hierdoor daalt vaak ook de temperatuur aanzienlijk. Zo kun je meemaken dat het aan het Gardameer in mei heel lekker warm en zonnig is, terwijl het een dag later ineens regenachtig en twaalf graden is. In steden zoals Milaan en Turijn merk je dat het weer erg wispelturig kan zijn door de invloed van de ten noorden van deze steden gelegen bergen. Het weer kan ook op een zomerse dag ineens omslaan. Menig kampeerder die aan het Gardameer, Lago Maggiore of Comomeer heeft gestaan zal je verhalen kunnen vertellen van momenten waarop het weer ineens zomaar omsloeg. Plotselinge onweersbuien, zware regenval en flinke hagelbuien zijn weersverschijnselen waar je in de noordelijke regionen van Italië mee te maken kunt krijgen.

Heerlijke zomers

De zomermaanden zijn in Italië over het algemeen zonnig en warm. De hoogste temperaturen vind je ten zuiden van Rome en op het eiland Sicilië. Daar kan het kwik tijdens een hittegolf oplopen tot tegen of zelfs iets over de veertig graden Celsius. Er zijn weinig mensen die dit nog als aangenaam ervaren. Gemiddeld ligt de temperatuur er, zoals in vrijwel heel Italië, in juli en augustus rond de dertig graden Celsius. De zomeravonden zijn over het algemeen zwoel met temperaturen die tussen de 18 en 25 graden liggen en die vaak pas na middernacht onder de twintig graden uitkomen. De kans op neerslag is in de zomermaanden ook een stuk kleiner dan in de rest van het jaar. Als het regent dan is het vaak in de vorm van een pittige onweersbui.

Heerlijke zomers

Het voorjaar en najaar

Onvoorspelbaar weer is waar je in het voorjaar (maart t/m mei) en najaar (half september tot eind november) mee te maken krijgt in Italië. Enorme schommelingen in zowel weerbeeld als temperatuur kunnen voorkomen in deze periodes. Het zuiden van Italië is wat stabieler en kent wat minder uitschieters naar lagere temperaturen. In april zie je soms dat het verschil tussen de laagst gemeten minimumtemperatuur en de hoogste maximumtemperatuur maar liefst dertig graden is. Zelfs binnen een etmaal kan er een verschil van twintig graden optreden. In het najaar zijn dit soort verschillen kleiner, maar zie je wel vaak dat aangenaam nazomerweer en guur herfstweer elkaar vrij snel af kunnen lossen.

Het voorjaar en najaar

Winterzon

Italië is geen winterzonbestemming. Daarvoor liggen de temperaturen in de winterperiode te laag en is de kans op neerslag of grijs weer ook te hoog. In de zuidelijke regionen van Italië is er heus wel een aardige kans op lenteachtig weer of in april of november een incidentele uitschieter naar zomerse waardes, maar dat is ruim onvoldoende om in Italië in het winterzonseizoen een zonvakantie te vieren. Je kunt wel naar de zuidelijke helft van Italië reizen om de echte kou te ontlopen. Met gemiddelde maximumtemperaturen van 10 tot 14 graden in de periode december tot en met februari is het er altijd nog aanzienlijk aangenamer dan in Nederland.

Wintersport

In het noorden van Italië zijn de omstandigheden over het algemeen prima om aan wintersport te doen. De Italiaanse skigebieden zijn in de wintermaanden druk bezocht. De eerste sneeuw valt vaak al in november (of zelfs oktober), maar de meeste pistes gaan pas in december open. De sneeuwzekerheid varieert wel tussen de bestemmingen. De sneeuwgrens ligt over het algemeen het laagste in de maanden januari en februari. Er zijn plekken in Italië waar je ook in april nog prima kunt skiën. Over het algemeen houdt het echter in de tweede helft van maart op veel plekken wel op.

sneeuw